top of page

De kracht van woorden

Bijgewerkt op: 5 mei 2021

Op school hoorde ik vroeger dat schelden geen pijn doet. Kinderen zongen in het Frysk: ‘Skelle, skelle docht net sear…’. Nog steeds wordt dat wel gezegd. Niets is minder waar.

Woorden kunnen je maken en breken.

Woorden laten je stralen of balen,

Woorden laten je lachen of huilen,

Woorden laten je groeien of ineen krimpen.

We weten het vast allemaal, maar hoe bewust ben jij je van de kracht van jouw woorden?

Het is zo gemakkelijk om er iets uit te kramen waar je later spijt van hebt.

Hoe gemakkelijk is het eigenlijk om juist dát te zeggen waar je later trots op bent?

Dat is een kwestie van het je bewust zijn en oefenen.


Woorden en hun kracht.

Je hebt vast wel eens van het rijst-experiment* gehoord. Een leuke proef om bijvoorbeeld samen met kinderen te doen en je te laten verbazen wat woorden doen. Bij dit experiment wordt de kracht van woorden duidelijk zichtbaar. Liefdevolle woorden versus scheldwoorden en het effect hiervan op rijst. Zeker de moeite waard om het uit te proberen.

Op mijn tafel staat altijd een kan met water waarop ik met een witte stift allemaal woorden geschreven heb die ik het water mee wil geven. Woorden zoals zuiver, liefdevol, geneeskrachtig, dankbaarheid, licht, gezond etc. Zelfs dan hebben de woorden kracht. Het water heeft namelijk geheugen en kan daardoor de energie van de woorden oppikken.


Is dit compleet nieuw voor je, lees dan maar eens over Dr. Masaru Emoto of bekijk YouTube filmpjes van hem over waterkristalen in combinatie met woorden. Er is veel te vinden over dit onderwerp. https://www.youtube.com/watch?v=SDNhH8deZPg Jij en ik bestaan ook voor een groot deel (rond de 70%) uit water. Woorden, zelfs gedachten en emoties, doen iets met water. Het zijn geluidsgolven, trillingen, frequenties die het water in beweging brengen. Het doet iets met water, dus iets met ons en nog meer met jonge kinderen. Laten we ons bewust zijn van de woorden die we tegen elkaar zeggen. Kies voor krachtige. Lieve positieve helpende en ondersteunende woorden zo vaak je kan.


Ondersteun jezelf met de juiste woorden.

Krachtige woorden. Dat wat je wél wilt en wat je wél kan. Positief geformuleerde zinnen. Krachtzinnen. Affirmaties zoals:

Ik kan het.

Ik ben moedig.

Ik heb vertrouwen.

Ik doe er toe.

Ik draag bij.

Ik ben krachtig.

Welke woorden kunnen jou helpen? Schrijf het op, plak het op je spiegel of waar het ook maar kan en herinner je jezelf op vele momenten op de dag aan de woorden die jou kracht geven.



* Het rijstexperiment stap-voor-stap

1. Kook witte rijst en laat deze na het afgieten afkoelen in de pan

2. Doe de helft van de afgekoelde rijst in de ’lieve pot’ en geef deze een positief etiket: Voorbeelden: "Mooie en lieve rijst" of "De allerliefste, allermooiste en allerleukste rijst van de hele wereld. Je bent geweldig. Ik hou van je. Bedankt!" De rest van de rijst in de andere pot met een ’negatief’ etiket: Voorbeeld: "Lelijke en vieze rijst" of "Vieze, vuile, stinkende rijst. Je bent lelijk en ik haat je. Rot op!"

3. Plaats de potten naast elkaar op een een redelijk lichte plaats zonder direct zonlicht.

4. Spreek de potten vervolgens dagelijks een paar keer toe. Neem hierbij de potten even apart, zodat duidelijk is voor welke pot de positieve en negatieve energie bedoeld is. Je kan daarbij gewoon de teksten op de etiketten uitspreken maar probeer dit wel met een echte onderliggende emotie te doen. Dus even inleven in iets liefs of iets naars voordat je met de potten gaat ’praten’.

Na 1 tot 3 weken zal er als het goed is een duidelijk verschil tussen beide potten waarneembaar zijn. Je kan bij het experiment eventueel ook een 3e pot toevoegen die je in het geheel geen aandacht geeft en kijk wat negeren voor effect heeft.



391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uniek

bottom of page